søndag 30. august 2009

Grove rundstykker

Når trommisen skal ha brødmat, baker jeg gjerne rundstykker.
Glutenfritt brød har svært dårlig holdbarhet, så om jeg baker brød, skjærer jeg opp alt i skiver og tar opp det han trenger etter hvert. Disse har en tendens til å bli tørre, og vi har kommet frem til at rundstykker er minst rot med og holder seg best.
Jeg kjenner at jeg må skjerpe meg, når jeg planlegger å skrive om bakingen, for som jeg har sagt tidligere..."en desj av det, og litt av det.."og har man ikke det som trengs, må man ta noe annet....
Her er litt av det jeg har brukt:Jeg bruker omtrent 1 liter lunkent vann til en pakke fersk gjær, jeg har kommet til at det blir bedre å bruke fersk enn tørr gjær..
.
Så har jeg 2-3 ss fiberhusk, man MÅ bruke fiberhusk eller po-fiber når man baker gjærbakst.
og ca 1 dl. olje, jeg bruker rapsolje, olivenolje gir litt smak til baksten.
.
2 ss mørk sirup og 1 ts salt.
Alt røres i bakemaskina noen minutter, og la det svelle enda noen minutter.
.
Litt glutenfrie store havregryn gir saftigere bakst, ca 2 dl, men her bestemmer du selv.
1 pk semper fin, fåes bade med og uten melk.
1 pk toro grov
litt jyttemel, jeg brukte mix idag, men har brukt original tidligere.
.
Så lar jeg maskina gå, og tilsetter jeg semper grov til det er passelig (til det ikke klisser når du tar borti)
Kjør ca 5 minutt.
.
Jeg forhever ALDRI, baker bare rett ut, jeg bruker heller aldri mel når jeg baker ut, hverken glutenfritt eller når jeg baker med hvete, det kan bli tørt og hardt.
Jeg sprayer benken med sprayfett, eller smører litt margarin, spesielt fint når jeg baker glutenfritt som har en tendens til å være klissete.
.
Jeg baker ut avlange rundstykker/minibaguetter, og legger på smurt bakepapir. Alltid bakepapir for mathygienens skyld, det kan være svidd hvetemel på brettet fra før..
.
La de heve til det er luftig og lett, og stek på 190 grader.
Følg med i ovnen for glutenfritt har lett for å bli svidd.
.
God fornøyelse
Trommisen gleder seg, fordi vi har plukket kantareller og steinsopp som vi skal kose oss med i kveld.




5 kommentarer:

... sa...

Rundstykkene så flotte ut, og smaker sikkert godt også.

... sa...

Og hei igjen.

Jeg bruker ofte litt revet ost (norvegia) i deigen for å få saftigere glutenfritt brød.

Ragnhild sa...

Lekre rundstykke, dei såg kjempegode ut:-) Som Hagen på Granheim skriv, brukar eg også raspa kvitost i. I tillegg tilset eg eit egg (på 5 dl væske - 1 brød) og raspa gulrot. Det blir brød som held seg saftig i 5 dagar (så lang tid eg brukar på å eta det opp;-)).

Ragnhild sa...

Og berre ein liten ting til: du skriv i margen her om problem med å få den lokale butikken til å ta inn glutenfrie varer. Då må eg berre få tipsa om ein fantastisk nettstad: https://www.allergimat.no/butikk/s/home.html

Her er det mogleg å kjøpa varer som til og med ikkje finst i dei aller beste glutenfrie butikkane her i Oslo. Kjøp masse og spar porto, og så kjem varene etter kort tid i posten:-)

Anonym sa...

Har prøvd meg på disse, hadde ikke Toro og måtte improvisere litt, men satser på et bra resultat :-)